Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel
4 PORTIONER
1 spetskålshuvud
olja
salt och malen svartpeppar
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
100 g smör
2 msk färskpressad citronsaft
1 dl hackade örter, t ex persilja, dragon eller gräslök
2 msk hackade marconamandlar
ev 100 g fiskrom
Sätt ugnen på 180°C.
Skär spetskålen i klyftor, lägg på plåt, pensla med olja och salta. Baka i ugnen tills den är mjuk, om kålen inte är hårt knuten får den gärna vara lite al dente.
Koka upp grädde och crème fraiche i en liten kastrull, tillsätt smöret och vispa eller mixa med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Koka upp igen och vispa/mixa tills den är slät.
Lägg i örter och ev rom vid servering. Häll såsen över kålen och strö över mandel.
Gott som förrätt eller lägg till en bit stekt eller bakad fisk och några goda kokta potatisar så har du en lyxig varmrätt.
39 recept med Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Kål med äpple och lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...