Meny

Bakad spetskål med sandefjordssås & mandel

4 PORTIONER

1 spetskålshuvud
olja
salt och malen svartpeppar
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
100 g smör
2 msk färskpressad citronsaft
1 dl hackade örter, t ex persilja, dragon eller gräslök
2 msk hackade marconamandlar
ev 100 g fiskrom

Sätt ugnen på 180°C.

Skär spetskålen i klyftor, lägg på plåt, pensla med olja och salta. Baka i ugnen tills den är mjuk, om kålen inte är hårt knuten får den gärna vara lite al dente.

Koka upp grädde och crème fraiche i en liten kastrull, tillsätt smöret och vispa eller mixa med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Koka upp igen och vispa/mixa tills den är slät.

Lägg i örter och ev rom vid servering. Häll såsen över kålen och strö över mandel.

Gott som förrätt eller lägg till en bit stekt eller bakad fisk och några goda kokta potatisar så har du en lyxig varmrätt.

Tips spetskål

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...