Spetskålssallad med sidfläsk och gräslök
4–6 PORTIONER
1 spetskålshuvud, i grova bitar
2 msk olivolja
1/2 tsk havssalt
rivet skal och saft av 1/2 citron
150 g rimmat sidfläsk, strimlat
2 skivor vitt bröd, tärnade
2 msk finhackad gräslök
DRESSING:
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk vatten
salt och vitpeppar
Blanda kål, olja, salt och citron. Låt marinera i ca 10 minuter. Blanda runt några gånger och lägg på ett fat.
Stek fläsket ett par minuter i en stekpanna. Tillsätt brödtärningarna och fortsätt steka tills de är gyllenbruna. Strö blandningen över kålen. Garnera med gräslök.
Rör ihop ingredienserna till dressingen. Smaksätt med salt och peppar. Ringla över salladen.
35 recept med Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Kål med äpple och lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål

Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...