Stekt spetskål med fläsk
4 PORTIONER
1 spetskålshuvud
100 g sidfläsk, tunt strimlat
4 små lökar, klyftade
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
lite vinäger
Skär kålen i grova klyftor (låt stocken sitta kvar så håller klyftan ihop). Koka klyftorna i 3–4 minuter i saltat vatten i en kastrull. Häll av i ett durkslag och låt rinna av.
Stek fläsket knaprigt tillsammans med löken i lite av olivoljan i en stekpanna. Riv ner vitlöksklyftorna. Lägg över på ett fat.
Stek kålklyftorna i resterande olivolja i ett par minuter på varje sida i samma stekpanna. Lägg tillbaka fläsket och löken. Salta, peppra och droppa över lite vinäger.
Gott till exempelvis kokt fisk.
39 recept med Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Kål med äpple och lök
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål

Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...