Meny

Gräddig spetskål med knaprigt bröd

4-6 portioner

1 spetskål
1 gul lök, hackad
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
citron
2 skivor torrt bröd gärna lite grövre
1 msk olja

Sätt ugnen på 200°. Skär spetskål i klyftor och lägg i en ugnsform tillsammans med lök. Häll upp grädde i en skål, riv i vitlök och smaksätt med salt och peppar. 

Häll grädden över kålen och gratinera i ugn i ca 15–20 minuter. Kålen ska få färg och ha spänst kvar. Skär bort kanterna på brödet och riv eller skär i mindre bitar. Stek brödet frasigt i oljan i en varm panna. Salta och peppra. Riv citronskal över kålen och strö över brödkrutongerna. 

Gott till exempelvis färsbiffar, kyckling, kokt potatis och ett gott bröd.

Recept: Ingela Persson

Tips grädde, spetskål & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...