Apelsinbräserad spetskål
4 PORTIONER
1 spetskålshuvud
1 lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 bit chili, skivad
2 msk olivolja
1 pkt saffran
ca 5 dl färskpressad apelsin
(honung)
färsk koriander
salt och peppar
Skär kålen i 6–8 skivor.
Fräs lök, vitlök och chili mjuka i olivolja i en kastrull utan att de får färg. Lägg i kålen, strö över saffran och täck med apelsin. Koka upp och låt sjuda tills kålen är mjuk. Smaksätt med salt, peppar, olivolja och eventuellt lite honung. Strö över strimlad koriander.
Servera spetskålen som den är eller till exempelvis fisk eller kyckling.
Eller lyft upp klyftorna ur lagen, låt rinna av och stek gyllenbruna i olivolja.
Eller strimla kålen och blanda med halverade körsbärstomater, oliver, rucola och lite av apelsinlagen. Värm hastigt i en kastrull.
113 recept med Apelsin & Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Sallad på beta och apelsin
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Grön frukostsmoothie
- Rödbetssallad med apelsin
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Apelsinmarinad med dragon
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med oliver och apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Raw coleslaw
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Lökchutney med apelsin och chili
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Kål med äpple och lök
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Kinakålssallad med apelsin
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinkokt svartrot
- Apelsinbräserad spetskål
- Apelsinbräserad endiv
- Apelsin-, endiv och olivsallad
- Buljongbräserad spetskål
Sött
- Pousset med stjärnanis och apelsin
- Apelsin- och kanelkräm med citrussallad
- Pannacotta med vit choklad och citrus
- Apelsinglass
- Marängsviss med apelsin
- Niinas apelsingodis
- Chokladtryffel med apelsin
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Apelsin med färskost & kakor
- Kanderade apelsinskal
- Ljusa havrebollar med apelsin & vanilj
- Pannacotta med apelsin & pistaschnötter
- Mjuk aprikoskaka
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Varm apelsinchoklad med vispad grädde
- Kladdkaka med apelsin
- Fruktsallad med färskost och vit choklad
- Willes pain au chocolat
- Vaniljsås med apelsin
- Vaniljris med ananas eller apelsin
- Sallad på apelsiner och jordgubbar
- Radiokaka med apelsin och ingefära
- Korintkakor med apelsin
- Ingrids apelsinkaka
- Havreflarn med apelsin och ingefära
- Citrusmarmelad
- Chokladkola med apelsin
- Bananpannkakor med varma kryddiga apelsiner
- Apelsinparfait med rostad kokos
- Fruktbollar med apelsin
- Chokladterrine med honung och apelsin
- Apelsinpaj
- Apelsincurd
- Apelsincrêpes
- Apelsin- och ricottapannkakor
- Ananas- och apelsingranité
- Citrussallad
Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...