Meny

Apelsinbräserad spetskål

4 PORTIONER

1 spetskålshuvud
1 lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 bit chili, skivad
2 msk olivolja
1 pkt saffran
ca 5 dl färskpressad apelsin
(honung)
färsk koriander
salt och peppar

Skär kålen i 6–8 skivor.

Fräs lök, vitlök och chili mjuka i olivolja i en kastrull utan att de får färg. Lägg i kålen, strö över saffran och täck med apelsin. Koka upp och låt sjuda tills kålen är mjuk. Smaksätt med salt, peppar, olivolja och eventuellt lite honung. Strö över strimlad koriander.

Servera spetskålen som den är eller till exempelvis fisk eller kyckling.

Eller lyft upp klyftorna ur lagen, låt rinna av och stek gyllenbruna i olivolja.

Eller strimla kålen och blanda med halverade körsbärstomater, oliver, rucola och lite av apelsinlagen. Värm hastigt i en kastrull.

Recept: Ingela Persson

Tips apelsin & spetskål

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...