Meny

Citrusmarmelad

1 sats

1 kg apelsiner
1 kg blodgrapefrukt
5 dl vatten
1 1/2 liter strösocker

Skär bort toppen och botten på två apelsiner och två grapefrukter. Skär bort skalet rakt ner på kanterna, så att det blir en fyrkant fruktkött kvar.

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i skalen och låt koka i ett par minuter. Häll av vattnet och spola i kallt vatten. Upprepa hela proceduren två gånger och skär sedan skalen i tunna skivor.

Skala resten av frukterna som vanligt och skär fruktköttet i tunna skivor. Spara kärnorna och lägg dem i en tekula eller en bit tyg. Koka upp fruktköttet tillsammans med 5 dl vatten. Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Rör ner de kokta citrussakalen, socker och tekulan med kärnorna. Koka upp igen och låt sjuda tills marmeladen har mörknat i färg och skalen blivit genomskinliga, i ca 30 minuter. Skumma väl. Om marmeladen blir för tjock kan man späda med lite apelsinjuice.

Lyft upp kärnorna och häll den varma marmeladen på väl rengjorda burkar och förvara svalt.

Recept: Ingela Persson

Tips apelsin & grapefrukt

Grapefrukt

Grapefrukten tillhör de yngsta av våra citrusfrukter. Man fann den i mitten av 1700-talet i Puerto Rico. Till Europa...