Citrusmarmelad
1 sats
1 kg apelsiner
1 kg blodgrapefrukt
5 dl vatten
1 1/2 liter strösocker
Skär bort toppen och botten på två apelsiner och två grapefrukter. Skär bort skalet rakt ner på kanterna, så att det blir en fyrkant fruktkött kvar.
Koka upp vatten i en kastrull, lägg i skalen och låt koka i ett par minuter. Häll av vattnet och spola i kallt vatten. Upprepa hela proceduren två gånger och skär sedan skalen i tunna skivor.
Skala resten av frukterna som vanligt och skär fruktköttet i tunna skivor. Spara kärnorna och lägg dem i en tekula eller en bit tyg. Koka upp fruktköttet tillsammans med 5 dl vatten. Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.
Rör ner de kokta citrussakalen, socker och tekulan med kärnorna. Koka upp igen och låt sjuda tills marmeladen har mörknat i färg och skalen blivit genomskinliga, i ca 30 minuter. Skumma väl. Om marmeladen blir för tjock kan man späda med lite apelsinjuice.
Lyft upp kärnorna och häll den varma marmeladen på väl rengjorda burkar och förvara svalt.
88 recept med Apelsin & Grapefrukt
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödbetssallad med apelsin
- Vintersallad med apelsin
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Sallad på beta och apelsin
- Citrusfrisk juice
- Citrusfrisk smoothie
- Energidrink
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Grön frukostsmoothie
- Rödbetssallad med apelsin
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Gurksallad med grape & mynta
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Apelsinmarinad med dragon
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med oliver och apelsin
- Sallad på blekselleri, grapefrukt och äpple
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Lökchutney med apelsin och chili
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Kinakålssallad med apelsin
- Apelsinkokt svartrot
- Apelsinbräserad spetskål
- Apelsinbräserad endiv
- Apelsin-, endiv och olivsallad
Sött
- Apelsintryffel
- Snabb fruktsmoothie
- Pousset med stjärnanis och apelsin
- Apelsin- och kanelkräm med citrussallad
- Pannacotta med vit choklad och citrus
- Apelsinglass
- Marängsviss med apelsin
- Niinas apelsingodis
- Chokladtryffel med apelsin
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Apelsin med färskost & kakor
- Kanderade apelsinskal
- Ljusa havrebollar med apelsin & vanilj
- Pannacotta med apelsin & pistaschnötter
- Mjuk aprikoskaka
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Varm apelsinchoklad med vispad grädde
- Kladdkaka med apelsin
- Fruktsallad med färskost och vit choklad
- Willes pain au chocolat
- Vaniljsås med apelsin
- Vaniljris med ananas eller apelsin
- Sallad på apelsiner och jordgubbar
- Radiokaka med apelsin och ingefära
- Korintkakor med apelsin
- Ingrids apelsinkaka
- Havreflarn med apelsin och ingefära
- Grapefrukt- och jordgubbsdryck/granité
- Citrusmarmelad
- Chokladkola med apelsin
- Blodgrapeparfait
- Bananpannkakor med varma kryddiga apelsiner
- Apelsinparfait med rostad kokos
- Fruktbollar med apelsin
- Chokladterrine med honung och apelsin
- Apelsinpaj
- Apelsincurd
- Apelsincrêpes
- Apelsin- och ricottapannkakor
- Ananas- och apelsingranité
- Citrussallad
Grapefrukt
Grapefrukten tillhör de yngsta av våra citrusfrukter. Man fann den i mitten av 1700-talet i Puerto Rico. Till Europa...