Meny

Vaniljris med ananas eller apelsin

4 PORTIONER

1 dl grötris
2 dl vatten
1 nypa salt
ca 1 liter röd mjölk
1 vaniljstång, urskrapad
2–3 dl vispgrädde
2 msk florsocker

SOCKERLAG:
2 msk vatten
2 msk strösocker
1/2 stjärnanis
2 dl tärnad ananas eller filéade apelsinklyftor
1 msk rom

Koka riset med vatten och salt under lock ett par minuter. Tillsätt mjölk och vanilj. Koka upp och låt sjuda i 20 min­uter. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Ställ in gröten i kylen. (Kan med fördel göras dagen innan den ska serveras).

Vispa grädde och florsocker lätt. Vänd ner lite av grädden i gröten och rör försiktigt. Vänd ner resterande grädde och rör till en jämn, luftig gröt. Fördela i portionsskålar.

Koka upp vatten, socker och stjärnanis i en kastrull. Låt svalna. Lägg frukten i lagen och smaksätt med rom. Toppa riset med frukt och servera med pepparkakor.

Recept: Ingela Persson

Tips ananas & apelsin

Apelsin

Ordet apelsin kommer av orden ”äpple” och ”Kina” och det är också i Kina apelsinen har sitt ursprung. Till...