Meny

Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin

4 PORTIONER

600 g kålrot
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja
salt och peppar
fint rivet skal och saft av 1 apelsin
1 msk honung
1 tsk hackad färsk rosmarin
sallad

Sätt ugnen på 200°.

Skär kålrötterna i jämnstora bitar och lägg i en ugnssäker form. Riv över vitlök och vänd runt med hälften av olivoljan. Salta och peppra. Stek i ugnen tills kålrötterna börjar mjukna, ca 20 minuter.

Blanda apelsinskal, -saft och honung i en liten kastrull. Koka till simmig konsistens, akta så att det inte bränner vid. Ta kastrullen av värmen, tillsätt resterande olivolja och rosmarin. Vänd ner apelsinoljan i kålrötterna och stek i ytterligare ca 5 minuter i ugnen. Riv över sallad och blanda.

Gott till exempelvis fläskkarré.

Recept: Ingela Persson

Tips apelsin & kålrot

Kålrot

Kålrot heter på engelska ”swede” och har ansetts vara svensk, men antagligen utvecklades den i Schweiz som en...