Meny

Mustig höstsoppa

6 portioner

2 ½ dl röda linser
1 kålrot eller majrova
3 morötter
300 g tomater (stora eller små)
kryddblandning: 1 tsk spiskummin, 1 tsk malen koriander, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chili, ½ tsk kardemumma, ½ tsk kanel
olja till stekning
2 lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
2 dl yoghurt
4 dl kokosgrädde 

Skölj linserna och blötlägg i 5 dl vatten. Skär kålrot/majrova och morötter i bitar. Hacka tomaterna och mixa slätt med en stavmixer. Blanda alla kryddor i skål. 

Hetta upp matolja i en stor gryta eller kastrull. Lägg i hackad lök och stek på medelvärme tills den är mjuk. Vänd ner vitlök och rör om. 

Lägg i kryddblandningen och stek lite till. Häll över tomaterna och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt linserna med vattnet och vänd ner grönsakerna och yoghurten. Låt koka i ca 15 minuter, tillsätt sedan kokosgrädde och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med färska örter. 

Recept: Niina Snijder

Tips kålrot, majrova & morötter

Grönt

Majrova

Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...