Mustig höstsoppa
6 portioner
2 ½ dl röda linser
1 kålrot eller majrova
3 morötter
300 g tomater (stora eller små)
kryddblandning: 1 tsk spiskummin, 1 tsk malen koriander, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chili, ½ tsk kardemumma, ½ tsk kanel
olja till stekning
2 lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
2 dl yoghurt
4 dl kokosgrädde
Skölj linserna och blötlägg i 5 dl vatten. Skär kålrot/majrova och morötter i bitar. Hacka tomaterna och mixa slätt med en stavmixer. Blanda alla kryddor i skål.
Hetta upp matolja i en stor gryta eller kastrull. Lägg i hackad lök och stek på medelvärme tills den är mjuk. Vänd ner vitlök och rör om.
Lägg i kryddblandningen och stek lite till. Häll över tomaterna och låt puttra i 5 minuter. Tillsätt linserna med vattnet och vänd ner grönsakerna och yoghurten. Låt koka i ca 15 minuter, tillsätt sedan kokosgrädde och låt koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med färska örter.
Recept: Niina Snijder
80 recept med Kålrot, Majrova & morötter
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kryddinlagda grönsaker
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Stekt kålrot med timjan
- Pasta med tomat och kålrot
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Krispiga morötter med senapsdipp
- Citrusfrisk juice
- Rödbetsjuice
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Krämig grönkålssoppa
- Niinas rotfruktsbiffar
- Ugnsrostad kålrot med potatis & äpple
- Sallad på morot- & polkabeta
- Rödbetsjos med morot
- Hummus med chilimorötter
- Kålsallad med morötter & granatäpple
- Honungsglaserade morötter med chili
- Rostade morötter
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Morötter med kantareller & krondill
- Morotsjuice med äpple & gurka
- Quinoasallad
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Grönsaksvåfflor
- Pytt i panna på rotfrukter
- Rödbetssallad med apelsin
- Kålrot i ugn med myntadipp
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Sötpotatis- morotssoppa med ingefära
- One pot pasta med grönsaker
- Smörstekt kålrot med äpple & rosmarin
- Sötpotatisbowl
- Morotssoppa
- Krämig kålsallad med senap
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Senapsmarinerad kålrot
- Kålrot med palmkål & ingefära
- Smörig kålrot med senap
- Bakad kålrot med brynt nötsmör
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Saffanskokt majrova
- Kålrotssallad med äpple
- Stekt kålrot med brynt ingefärssmör
- Smörstekt kålrot med senap och kavring
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Syltad fänkål eller majrova
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rolands kålrotspuré
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Kålrotssallad
- Kålrotsragu med brysselkål och senap
- Kålrot- och pepparrotsstomp
- Kålrot med palmkål och äpple
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Bräserad kålrot med äpple och morot
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris
- Gott mos på kålrot, morot och potatis
Sött
Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...