Sallad med majrova, rökt sidfläsk och senap
4 PORTIONER
200 g majrovor
1/2 lök, hackad
1/2 salladtshuvud, rivna blad
200 g rökt sidfläsk i bit
salt och peppar
SENAPSVINÄGRETT:
1 msk grov dijonsenap
2 tsk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
Skala majrovorna, skär dem i klyftor och koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Lägg rovorna tillsammans med lök och sallad i en skål.
Skär fläsket i skivor. Stek dem i riktigt het panna så att det får ordentligt med färg på båda sidor.
Vispa ihop vinägretten. Vänd ner den i salladen. Smaksätt med salt och peppar. Servera salladen med fläsket, ett gott bröd och en bit vällagrad ost.
19 recept med Majrova
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Saffanskokt majrova
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Syltad fänkål eller majrova
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris
Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...