Chèvre chaud med majrovor och valnötter
4 PORTIONER
4–8 majrovor, skalade och klyftade
1 dl grovt hackade valnötter
1 msk smör
salt och peppar
2 msk honung
400 g getost, skivad
ett par sallatsblad
1 rödlök, tunt skivade
Sätt ugnen på 200°.
Koka majrovorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten i en kastrull. Häll av och rinna av väl.
Rosta valnötterna i en het torr stekpanna.
Stek majrovorna gyllenbruna i smör. Salta och peppra. Tillsätt ca 1 msk honung mot slutet.
Lägg getosten på en plåt och ringla över resterande honung. Gratinera i ugnen tills osten har smält lite och fått färg.
Lägg sallatsblad på ett fat, fördela majrovor, rödlök och ost ovanpå. Strö över valnötterna.
19 recept med Majrova
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Saffanskokt majrova
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Syltad fänkål eller majrova
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris
Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...