Meny

Majrova

Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan på bronsåldern. Rovan odlades länge som foder för djuren. Majrovan däremot ansågs finare och användes i större utsträckning som människomat.

Majrovan härstammar antagligen från Pakistan eller Afghanistan och odlades från början för sina oljerika frön. Merparten av de oljelampor som värmde och lyste i Europa från 1200-talet och framåt, eldades sannolikt med olja från majrova. Under romarriket var den mer populär än moroten och på 1600–1700-talet slog den igenom som gröda och odlades i stor utsträckning. Den fanns i många skiftande färger under 1800-talet men dessa försvann något när användningen minskade under 1900-talet.

Förvaring

Förvara majrovor i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Förvällda eller tillagade majrovor går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska majrovor från juni till oktober.

Passar med

Majrovan grädde, vitlök, bacon, fläskkött, fisk, citron, smör, örter, lök, spenat. 

Tips majrova