Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan på bronsåldern. Rovan odlades länge som foder för djuren. Majrovan däremot ansågs finare och användes i större utsträckning som människomat.
Majrovan härstammar antagligen från Pakistan eller Afghanistan och odlades från början för sina oljerika frön. Merparten av de oljelampor som värmde och lyste i Europa från 1200-talet och framåt, eldades sannolikt med olja från majrova. Under romarriket var den mer populär än moroten och på 1600–1700-talet slog den igenom som gröda och odlades i stor utsträckning. Den fanns i många skiftande färger under 1800-talet men dessa försvann något när användningen minskade under 1900-talet.
Förvaring
Förvara majrovor i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Förvällda eller tillagade majrovor går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska majrovor från juni till oktober.
Passar med
Majrovan grädde, vitlök, bacon, fläskkött, fisk, citron, smör, örter, lök, spenat.
19 recept med Majrova
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Saffanskokt majrova
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Syltad fänkål eller majrova
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris