Kryddstekt fläskkarré med majrova och bacon
4 PORTIONER
4 skivor fläskkarré
1 msk smör
1 dl äppelcidervinäger (med alkohol)
4 små majrovor, skalade och klyftade
1 pkt bacon, strimlat
1 lök, hackad
salt och peppar
KRYDDBLANDNING:
1 tsk malen ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad timjan
1 tsk råsocker
HONUNGSYOGHURT:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk honung
1 tsk färskpressad citron
salt och peppar
Sätt ugnen på 175°.
Blanda kryddorna i en skål. Bryn fläskkarréskivorna i smör i en stekpanna. Krydda ordentligt med blandningen samt salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Häll på cider och stek färdigt i ugnen i ca 10 minuter.
Koka majrovorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten i en kastrull. Häll av vattnet och låt rinna av väl.
Stek majrovorna tillsammans med bacon och lök tills de får färg i en stekpanna. Salta och peppra.
Rör ihop yoghurt, honung och citron i en skål. Smaksätt med salt och peppar.
Servera fläskkarrén med majrovor och honungsyoghurt.
19 recept med Majrova
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rotmos med majrova och grönkål
- Rotfruktssoppa
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Majrova & brytbönor med fransk senapsdressing
- Dill- & honungsmarinerad majrova
- Krämig majrova med skärbönor & pepparrot
- Saffanskokt majrova
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Syltad fänkål eller majrova
- Olivoljekokt majrova med äpple och koriander
- Majrova och skärböna med kapris och brynt smör
- Majrova med dill och tomat
- Majrova med varm honungsvinägrett
- Kall soppa på majrova, gräslök och olivolja
- Chèvre chaud med majrovor och valnötter
- Varm sallad på majrova, morot, rädisa och sparris
Majrova
Rovan är en av de äldsta odlade rotfrukter vi har i Norden. Den kom hit öster- eller norrifrån och var vanlig redan...