Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
4 PORTIONER
1 knippe grönkål
olivolja
salt och peppar
1 kålrot
smör
lite saffran
2 vitlöksklyftor, hackade
1 sats pastadeg, se recept
Sätt ugnen på 80°.
Repa bladen från grönkålsstjälkarna och skölj dem väl. Koka i lättsaltat vatten ett par minuter. Häll av och kyl i kallt vatten. Låt rinna av på en handduk. Vänd hälften av bladen i lite olivolja och salt. Bred ut dem på en ugnsplåt och torka i ugnen i 2 timmar.
Skär kålroten i centimeterstora tärningar. Stek i smör tillsammans med saffran tills de fått färg. Sänk värmen och stek långsamt tills de blivit mjuka. Salta och peppra.
Skär resterande grönkål i grova bitar. Fräs hastigt i smör tillsammans med vitlök. Salta och peppra.
Servera med nykokt hemgjord pasta, lite olivolja och någon vällagrad ost.
95 recept med Grönkål & Kålrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Smördeg med grönkål- och potatisfyllning
- Grönkålssallad med äpple och valnötter
- Grönkålsstuvning
- Kålrots- och päronsallad med ädelost och nötter
- Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa
- Varm morot– och grönkålssallad med apelsin
- Grönkålspesto
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Grönkålsmos
- Rotmos med majrova och grönkål
- Grönkålspesto
- Stekt kålrot med timjan
- Grönkålssås med pasta
- Pasta med tomat och kålrot
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Kålsallad med citrondressing
- Grönkålssallad med valnötter
- Niinas rotfruktsbiffar
- Ugnsrostad kålrot med potatis & äpple
- Mustig höstsoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Kålrot i ugn med myntadipp
- Smörstekt kålrot med äpple & rosmarin
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Grönkålspesto
- Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Krämig kålsallad med senap
- Grönkålshummus
- Grönkålschips
- Senapsmarinerad kålrot
- Kålrot med palmkål & ingefära
- Smörig kålrot med senap
- Bakad kålrot med brynt nötsmör
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Kålrotssallad med äpple
- Stekt kålrot med brynt ingefärssmör
- Grönkålsrisotto med citron och pecorino
- Smörstekt kålrot med senap och kavring
- Spetskål med frasig grönkål
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Stuvad grönkål med dijonsenap
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rolands kålrotspuré
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Pizza “Blanco” med potatis, grönkål och zucchini
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Kålrotssallad
- Kålrotsragu med brysselkål och senap
- Kålrot- och pepparrotsstomp
- Kålrot med palmkål och äpple
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Klassisk dansk långkål
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Grönkålssoppa
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkålsgremolata
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Caldo verde
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Bräserad kålrot med äpple och morot
- Gott mos på kålrot, morot och potatis
- Rogers grönkålssoppa
- Gräddkokt grönkål med senap

Kålrot
Kålrot heter på engelska ”swede” och har ansetts vara svensk, men antagligen utvecklades den i Schweiz som en...