Meny

Kålrot

Kålrot heter på engelska ”swede” och har ansetts vara svensk, men antagligen utvecklades den i Schweiz som en korsning mellan kål och majrova. Den visade sig hur som helst passa väldigt bra för vårt nordliga klimat. Kålroten har funnits här sedan 1500-talet och odlades mycket under 1700–1800-talet som foder och mat. Den sägs tillhöra kålrotsbältet, vilket är detsamma som det så kallade brännvinsbältet; över Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

C-vitaminhalten är större hos kålrötter än hos andra rotfrukter.

Kålrot är ett bra miljöval då den svenska ekologiska varianten finns att tillgå under hela året.

Förvaring

Förvara kålrot i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Puread, förvälld eller tillagad kålrot går bra att frysa.

Säsong

Sverige skördas ekologisk kålrot från juli till oktober/november. Kålrot går bra att lagra. Finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Kålrot passar med exempelvis morot, smör, persilja, äpple, senap, chili och andra rotfrukter.  

Tips kålrot