Kålrot
Kålrot heter på engelska ”swede” och har ansetts vara svensk, men antagligen utvecklades den i Schweiz som en korsning mellan kål och majrova. Den visade sig hur som helst passa väldigt bra för vårt nordliga klimat. Kålroten har funnits här sedan 1500-talet och odlades mycket under 1700–1800-talet som foder och mat. Den sägs tillhöra kålrotsbältet, vilket är detsamma som det så kallade brännvinsbältet; över Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
C-vitaminhalten är större hos kålrötter än hos andra rotfrukter.
Kålrot är ett bra miljöval då den svenska ekologiska varianten finns att tillgå under hela året.
Förvaring
Förvara kålrot i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Puread, förvälld eller tillagad kålrot går bra att frysa.
Säsong
Sverige skördas ekologisk kålrot från juli till oktober/november. Kålrot går bra att lagra. Finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.
Passar med
Kålrot passar med exempelvis morot, smör, persilja, äpple, senap, chili och andra rotfrukter.
36 recept med Kålrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kålrots- och päronsallad med ädelost och nötter
- Stekt kålrot med timjan
- Pasta med tomat och kålrot
- Niinas rotfruktsbiffar
- Ugnsrostad kålrot med potatis & äpple
- Mustig höstsoppa
- Kålrot i ugn med myntadipp
- Smörstekt kålrot med äpple & rosmarin
- Krämig kålsallad med senap
- Senapsmarinerad kålrot
- Kålrot med palmkål & ingefära
- Smörig kålrot med senap
- Bakad kålrot med brynt nötsmör
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Kålrotssallad med äpple
- Stekt kålrot med brynt ingefärssmör
- Smörstekt kålrot med senap och kavring
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rolands kålrotspuré
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Kålrotssallad
- Kålrotsragu med brysselkål och senap
- Kålrot- och pepparrotsstomp
- Kålrot med palmkål och äpple
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Bräserad kålrot med äpple och morot
- Gott mos på kålrot, morot och potatis