Meny

Fläsklägg med rotmos

4 PORTIONER

1–1 1/4 kg rimmad fläsklägg
1 gul lök, i grova bitar
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn

ROTMOS:
1 medelstor kålrot
2 morötter
1 palsternacka
6 potatisar
salt, vit- och kryddpeppar
buljong från läggkoket

Skölj fläskläggen, lägg den i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och skumma. Lägg i lök och kryddor. Låt sjuda tills köttet lossnar från benet, ca 1 1/2 timme.

Skala rotfrukterna och skär dem i jämnstora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i en kastrull. Mosa till puré med hjälp av potatispress eller -stöt. Smaksätt med buljong, salt och peppar. Rotmos ska vara lite grovmosat och blött.

Tips kålrot & morot

Grönt

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...