Meny

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och efter det sattes en mer intensiv förädling av grödan igång. Fram till 1500-talet var den violett, purpur, röd eller svart. Under 1600-talet kom en blekgul mutation fram och under 1700-talet fick holländarna fram den orange morot som är vanlig idag.

Moroten har en hög halt av karoten som ger oss A-vitamin.

Även blasten är god, fräst i lite smör.

Läs också Gunilla Kinn Bloms artikel Sötsak med djupa rötter” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 11/2012.

Förvaring

Förvara morötter i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Skär bort eventuell blast så håller de längre. Pureade, förvällda eller tillagade morötter går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska morötter från juni till första frosten i oktober/november. Vissa morotssorter går bra att lagra. Finns därför att köpa i affären långt in på senvintern. Morötter kan även förvaras i jorden, täckta med plast och halm, över vintern och skördas tidigt på våren.

Passar med

Morötter passar exempelvis med andra rotfrukter, citron, apelsin, saffran, frön, nötter, örter, äpple, ingefära, spiskummin.

Tips morot

Grönt