Meny

Puré på palsternacka, morot och riven fänkål

4 PORTIONER

400 g palsternacka, väl skrubbad
500 g morot, väl skrubbad
en klick smör
2 lagerblad
1 kvist rosmarin
1 stort eller 2 mindre fänkålsstånd
saft av 1 citron
4 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°.

Lägg rotfrukterna i en gjutjärnsgryta tillsammans med smör, lagerblad och rosmarin. Sätt på locket och ställ i ugnen tills de är mjuka, ca 1 1/2 timme.

Riv fänkålen grovt på ett rivjärn. Blanda med citronsaft i en skål och låt marinera.

Mixa rotfrukterna i en matberedare. Tillsätt olja och smaksätt med salt och peppar. Vänd ner fänkålen i den varma purén och servera direkt.

Gott till det mesta, t ex grillat fläsk, stekt strömming eller som sås till pasta.

Recept: Petter Nilsson

Tips fänkål, morot & palsternacka

Grönt

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...