Friterad palsternacka med citronmajonnäs
2–4 PORTIONER
200–400 g palsternackor
1–2 ägg
salt och peppar
1-2 dl panko (japanskt ströbröd)
olja till fritering eller stekning
1–2 dl majonnäs
1–2 tsk citronsaft samt lite fint rivet citronskal
svartpeppar
sallatsblad
Skala palsternackan och skär i 4 klyftor. Koka nätt och jämnt mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt rinna av väl.
Vispa upp ägg och smaksätt med salt och peppar. Vänd palsternackan i ägget och panera i ströbrödet.
Smaksätt majonnäs med citronsaft, rivet skal och svartpeppar.
Fritera frasigt i fritös och salta eller stek frasig i rikligt med olja, akta så det inte sprätter.
Servera nyfriterad palsternacka i sallatsblad med en klick majonnäs och strö gärna över persilja. Gott som förrätt eller snacks. Eller som tillbehör till exempelvis kycklingklubbor.
76 recept med Palsternacka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Palsternacka med rostade valnötter
- Gryta med palsternacka och mangold
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Johannas palsternackssoppa
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Ugnsstekt palsternacka med saffran
Palsternacka
Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...