Viltfärsbiffar med lök och palsternacka
4 PORTIONER
2 ägg
1–2 dl vatten
1 dl ströbröd
400 g viltfärs
2 nypor torkad timjan
salt och peppar
smör
2 gula lökar, skivade
1 dl köttbuljong
2 palsternackor, klyftade
1 dl hackad persilja
Vispa ihop ägg, vatten och ströbröd i en bunke. Låt svälla ett par minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Blanda ner färsen i bunken och arbeta till en jämn smet. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Gör ett litet stekprov och kontrollera konsistens och smak. Tillsätt mer vatten om färsen känns för fast. Forma färsen till biffar och stek i smör i en stekpanna tills de fått fin färg på båda sidor. Lägg över i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen, ca 5 minuter.
Stek lök i smör. Tillsätt buljong och låt sjuda ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Koka palsternackor nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt rinna av. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i palsternackorna och låt fräsa ett par minuter. Salta, peppra och tillsätt persilja.
Skeda löken över biffarna och servera med palsternackorna och kokt potatis eller potatismos.
70 recept med Palsternacka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Johannas palsternackssoppa
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Ugnsstekt palsternacka med saffran

Palsternacka
Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...