Meny

Viltfärsbiffar med lök och palsternacka

4 PORTIONER

2 ägg
1–2 dl vatten
1 dl ströbröd
400 g viltfärs
2 nypor torkad timjan
salt och peppar
smör
2 gula lökar, skivade
1 dl köttbuljong
2 palsternackor, klyftade
1 dl hackad persilja

Vispa ihop ägg, vatten och ströbröd i en bunke. Låt svälla ett par minuter.

Sätt ugnen på 175°.

Blanda ner färsen i bunken och arbeta till en jämn smet. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Gör ett litet stekprov och kontrollera konsistens och smak. Tillsätt mer vatten om färsen känns för fast. Forma färsen till biffar och stek i smör i en stekpanna tills de fått fin färg på båda sidor. Lägg över i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen, ca 5 minuter.

Stek lök i smör. Tillsätt buljong och låt sjuda ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Koka palsternackor nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt rinna av. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i palsternackorna och låt fräsa ett par minuter. Salta, peppra och tillsätt persilja.

Skeda löken över biffarna och servera med palsternackorna och kokt potatis eller potatismos.

Recept: Ingela Persson

Tips palsternacka

Grönt

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...