Brödbakade rotfrukter
1 sats
200 g palsternacka
½ rotselleri eller t ex 2 st gulbetor
1 potatis
1 lök
ev riven ost
Deg:
3 ägg
1 dl olja
2 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar
1 tsk paprika och 1 tsk rosmarin
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rotfrukterna och löken, skär i tunna skivor. Smörj en stor ugnsform med lite olja. Lägg rotfrukterna i formen.
Blanda ihop ingredienserna till degen. Häll den över rotfrukterna. Om det behövs, blanda lite så att rotfrukterna är ordentligt täckta. Strö gärna över riven ost.
Ställ formen i ugnen och baka brödet ca 40 minuter eller tills det ser klart ut.
Skär i bitar och servera tillsammans med en stor sallad eller till grillat.
Recept: Niina Snijder
105 recept med Palsternacka & Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gryta med palsternacka och mangold
- Potatisplättar med rotselleri
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Rotselleri- och potatismos
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Rotfruktssallad
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Johannas palsternackssoppa
- Jens rotselleripuré
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
- Ugnsstekt palsternacka med saffran
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...