Meny

Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett

4 portioner

400 g palsternacka
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och peppar
4 blad grönkål
2 msk mandelsmör
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 tsk finrivet citronskal

Sätt ugnen på 200°. 

Skala palsternackan och skär i klyftor, lägg på en plåt. Blanda vitlök med olivolja och vänd runt med palster­nackan. Salta och peppra.

Rosta palsternackorna i ugnen, ca 25 minuter eller tills de är mjuka. 

Repa grönkålsbladen från stjälken och riv i mindre bitar. När palster­nackorna är mjuka lägg grönkålen på plåten och baka ytterligare ett par minuter. Akta så att det inte bränner.

Rör ihop mandelsmör, vinäger, olivolja och citronskal i en skål och skeda över grönsakerna. Blanda runt ordentligt och servera till exempelvis viltstek, kyckling eller gratinerad ost.

Recept: Ingela Persson

Tips palsternacka

Grönt

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...