Meny

Palsternacksbrandade med broccoli

4 PORTIONER

400 g palsternacka, i bitar
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 kvist rosmarin
2 dl mjölk
300 g sejfilé, i bitar
1 dl olivolja
saft och rivet skal av 1 citron
salt och vitpeppar
500 g (1 stort stånd) broccoli
16 urkärnade kalamataoliver

Koka palsternacka, en krossad vitlöks­klyfta, lagerblad och rosmarin i mjölk under lock i en kastrull i 10 minuter.

Tillsätt fiskfilén och koka vidare i 5 min­uter. Sila av vätskan och spara den. Plocka bort örterna. Tillsätt nästan all olivolja, citronsaft och eventuellt lite av kokspadet under kraftig vispning till grov potatismoskonsistens. Smaksätt med salt och peppar och håll varmt.

Skär broccolin i små buketter, skala stammen och hyvla den tunt med en osthyvel. Lägg i isvatten i minst 5 min­uter så att de blir helt spröda. Stek buketterna i resterande olivolja. Lägg i oliver och strö över citronskal och de hyvlade broccoliskivorna just innan allt ska serveras.

Recept: Petter Nilsson

Tips broccoli & palsternacka

Grönt

Lite annat

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...