Meny

Broccolisoppa med purjolök och nässlor

4 PORTIONER

400 g broccoli
1 purjolök
smör
1 dl vitt vin
ca 3 dl fet mjölk, t ex Järnamjölk
salt
(vinäger)
1 näve nässlor, blötlagda

Dela upp broccoliståndet i stjälk och topp. Hacka stjälken grovt och de outslagna blommorna lite finare. Lägg blommorna åt sidan. Skölj purjolöken och hacka den i samma storlek som stjälken. Låt purjolök och broccolistjälk långsamt fräsa mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt vin och låt koka in. Täck med mjölk och låt sjuda ca 25 minuter.

Sänk ner broccoliblommorna i kokande lättsaltat vatten, ca 1 minut. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.

Mixa soppan slät. Vänd ner broccoliblommorna och mixa lite till. Smaksätt med salt och eventuellt några droppar vinäger.

Stek nässlorna krispiga i smör. Se till att pannan är varm när du lägger i dem men var aktsam så inte smöret bränns. Salta lätt. Fördela nässlorna på soppan.

Tips broccoli

Grönt

Lite annat

Broccoli

Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i violetta, bruna, gröna och gräddvita nyanser innan den gröna...