Meny

Tsukemono på blomkål eller broccoli

4–6 SMÅ PORTIONER

400 g blomkål eller broccoli
2 tsk fransk eller engelsk stark senap
1 msk mirin (sött alkoholfritt risvin)
4 msk japanska ljus soja (t ex Kikkoman)
3 msk sesamfrön

Skär blomkålen/broccolin i små buketter och stjälkarna i tunna skivor. Lägg i en sil eller ett durkslag. Koka upp vatten och häll det lite långsamt över grönsakerna. Det tillagar dem en aning.

Rör ihop senap och mirin till en slät tjock sås. Tillsätt soja. Blanda såsen med kålen i en plastpåse. Låt dra i kylen i minst 30 minuter.

Lägg upp inläggningen på ett fat. Stöt sesamfrön lätt i en mortel och strö över grönsakerna. Gott till grytor.

Recept: Jens Linder

Tips blomkål & broccoli

Grönt

Broccoli

Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i violetta, bruna, gröna och gräddvita nyanser innan den gröna...