Meny

Blomkålssoppa

4–6 PORTIONER

1 medelstort blomkålshuvud
1 1/2 liter vatten
2 lagerblad
1/2 tsk salt
1 gul lök, hackad
1 stjälk blekselleri, skivad
1 purjolök, skivad
2 potatisar, tärnade
1 msk smör
2 msk crème fraiche
salt och svartpeppar

TILL SERVERING:
hackad gräslök
(50 g ädelost)

Skär blomkålshuvudet i små buketter. Gör en buljong på stjälkarna och de yttre bladen. Lägg dem i en kastrull, slå på vatten och tillsätt lagerblad och salt. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter under lock. Sila.

Fräs lök, selleri, purjolök och potatis i smör i en kastrull på svag värme i 10 minuter. Häll på buljongen och tillsätt blomkålsbuketterna. Koka upp och låt sjuda tills blomkålen är mjuk, ca 15 minuter. Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Värm soppan i kastrullen igen och vispa i crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.

Servera blomkålssoppan garnerad med hackad gräslök. Smula eventuellt i lite ädelost.

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...