Blomkål
Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig gröda. Från början fanns även blomkål i violetta, gröna och bruna nyanser, för att under slutet av 1800-talet förädlas fram till den vita varianten som då ansågs ren som snö.
Även de omslutande bladen och rotstocken går att äta.
Förvaring
Förvara blomkål i kylen, helst i plastpåse. Låt gärna de yttre skyddande bladen sitta kvar. Eller koka blomkålsbuketter någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.
Säsong
Sverige skördas ekologisk blomkål från juni till oktober/ november. Tål en aning frost.
Passar med
Blomkål passar med exempelvis spenat, tomat, potatis, örter, curry, spiskummin, saffran, chili, russin, mandel, couscous, kapris, sardell, fisk, räkor och löjrom.
76 recept med Blomkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Quinoasoppa
- Blomkålssoppa
- Kryddinlagda grönsaker
- Blomkålsmos
- Blomkål- & potatismos
- Aloo gobi med grönkål
- Stuvad blomkål med senap & spenat
- Blomkål med grön curry & äpple
- Blomkål i kokosmjölk med zucchinisallad
- Currystekt blomkål med ris & cashewnötter
- Blomkålscrème med pasta & salvia
- Helbakad blomkål med curry
- Picklad blomkål med krondill & senapsfrö
- Blomkål & krossad potatis
- Pasta Alfredo med blomkål & cashewnötter
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Blomkålscrème med miso & brynt smör
- Blomkålsris med zucchini & citron
- Kryddpicklad blomkål
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Helbakad blomkål med krondill & gräddfil
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Purjo- och blomkålssoppa
- Rostad blomkål & broccoli med tahinisås
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Riven blomkål med mangold och apelsin
- Tomatsallad med riven blomkål och oliver
- Ugnsstekt sötpotatis med blomkål och gräddfil
- Rostad blomkålssoppa
- Gratinerad tomat med blomkål och mandel
- Blomkål och pak choy med hoisinsås
- Blomkålssallad med hasselnötter
- Tsukemono på blomkål eller broccoli
- Rostad blomkålssoppa med cheddarost
- Rostad blomkål, tomater och bataviasallat
- Potatissallad med blomkål
- Picklad blomkål
- Blomkålscappuchino
- Blomkålssoppa med örter och äggmacka
- Krämig blomkålssallad
- Bakad blomkål med citronsmörsås
- Couscoussallad med blomkål och mandel
- Blomkålssoppa med mycket smak
- Blomkålssoppa med curry och ingefära
- Blomkålssoppa
- Blomkålspuré
- Blomkåls- och potatisstomp
- Blomkåls- och potatissallad
- Blomkål med tomat och kummin
- Blomkål med rabarber och dill
- Blomkål masala
- Bebisens blomkål
- Blomkålssallad med linser och äpple
- Stuvad blomkål med purjolök och dill
- Aloo gobi
- Ingelas blomkålssoppa
- Blomkål med saffran, pinjenötter och russin
- Ljummen blomkål med kapris och purjolök
- Friterade blomkålsbuketter