Meny

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig gröda. Från början fanns även blomkål i violetta, gröna och bruna nyanser, för att under slutet av 1800-talet förädlas fram till den vita varianten som då ansågs ren som snö.

Även de omslutande bladen och rotstocken går att äta.

Förvaring

Förvara blomkål i kylen, helst i plastpåse. Låt gärna de yttre skyddande bladen sitta kvar. Eller koka blomkålsbuketter någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.

Säsong

Sverige skördas ekologisk blomkål från juni till oktober/ november. Tål en aning frost.

Passar med

Blomkål passar med exempelvis spenat, tomat, potatis, örter, curry, spiskummin, saffran, chili, russin, mandel, couscous, kapris, sardell, fisk, räkor och löjrom.

Tips blomkål