Meny

Blomkålssallad med hasselnötter

4 PORTIONER

1/2 blomkålshuvud
1 dl hasselnötter
saft och rivet skal av 1/2 citron
3 msk olivolja
en näve rucola, babyspenat eller  strimlade mangoldblad
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.

Skär blomkålsbuketter i tunna skivor. Lägg dem i en skål med kallt vatten.

Rosta hasselnötterna i ugnen tills de har fått lite färg, 5–10 minuter. Häll över nötterna på en kökshandduk, dra ihop handduken så att nötterna ligger som i en påse och gnid påsen mot bordet. Vik isär handduken, plocka ur nötterna och hacka dem grovt.

Häll av blomkålen och låt rinna av. Lägg i en skål.

Vispa ihop pressad citron, rivet citronskal och olivolja. Vänd ner citronetten i blomkålen och låt dra  ca 10 minuter. Vänd ner de gröna bladen, strö över örter och smak­sätt med salt och peppar.

Gott till exempelvis stekt fisk.

Recept: Ingela Persson

Tips blomkål

Grönt

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...