Meny

Blomkålssoppa med mycket smak

4 PORTIONER

1 gul lök, hackad
1 purjolök, strimlad
2 msk olivolja
1 rejält blomkålshuvud, i små buketter
3 medelstora potatisar, skalade och tunt skivade
1,2 liter vatten
1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
1 dl vispgrädde (eller mellangrädde)
salt och nymalen svartpeppar
finskuren gräslök, persilja

Fräs lök och purjolök i olja i en stor kastrull på svag värme. Löken ska inte få färg alls, det är viktigt. Lägg i blomkål och potatis. Slå över vatten och lägg i buljongtärningen. Koka soppan under lock i 30­–35 minuter om soppan ska ­vispas för hand, eller i 25 minuter om du har stavmixer.

Vispa soppan kraftigt eller finfördela den med stavmixer direkt i kastrullen. Hit kan soppan för­beredas.

Värm soppan och rör ner grädde. Koka soppan i ett par minuter och smaksätt med salt och peppar.

Servera med finskuren gräslök och/eller persilja och gott bröd till.

Recept: Anna Bergenström

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...