Meny

Blomkålscrème med kallrökt lax

4 PORTIONER

8–12 skivor kallrökt lax
1 citron, klyftad

Blomkålscrème:
ca 3 dl mjölk
ca 1/2 blomkålshuvud, i små buketter
1 msk fint skuren gräslök
salt och peppar

Koka upp mjölk under vispning. Lägg i blomkålsbuketterna och låt koka mjuka, 10–15 minuter. Rör om lite då och då. Häll av i en sil och spara mjölken.

Mixa blomkålen slät i en matberedare eller med en stavmixer. Späd med lite mjölk till önskad konsistens. Tillsätt gräslök och smaksätt med salt och peppar.

Fördela laxen och blomkålscrèmen, varm eller kall, på tallrikarna. Servera med citron.

Recept: Ingela Persson

Tips blomkål

Grönt

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...