Meny

Rostad blomkålssoppa med cheddarost

4 PORTIONER

1 blomkålshuvud, i buketter
olivolja
salt och svartpeppar
1 bit (ca 10 cm) purjolök av den vita delen, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk färska timjanblad eller några nypor torkad
7 dl mild grönsaksbuljong
2 dl riven cheddarost
1 dl crème fraiche

Sätt ugnen på 200°.

Blanda blomkålsbuketterna med lite olja på en ugnsplåt. Salta, peppra och stek mjuka och ljust gyllenbruna i ugnen, 20–30 minuter.

Fräs purjolök och vitlök mjuka i olja i en kastrull. Tillsätt timjan och låt fräsa med lite. Häll på buljong, koka upp, lägg i blomkålen och mixa slätt. Rör i osten och låt den smälta. Tillsätt crème fraiche och smaksätt eventuellt med mer kryddor.

Recept: Tina Hellberg

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...