Meny

Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom

4-8 PORTIONER

1 blomkål, skuren i små buketter
1 dl grädde
1-2 tsk pressad citronsaft
2 nypor fint rivet citronskal
salt och peppar
2 kvistar dill
1 skiva kavring
100 g löjrom eller tångkaviar

Koka blomkålen nätt och jämnt mjuk i saltat vatten, den ska vara lite fast. Häll av, skölj i kallt vatten och låt rinna av.

Vispa grädde, citronsaft och -skal varsamt och lätt i en skål (se upp, det går fort med citron i grädden). Vänd ner blomkålen, smaksätt med salt och peppar. Lägg på fat eller fördela på tallrikar.

Skär bort kanterna på kavringen, rosta väl i en brödrost. Hacka till ett strössel.

Toppa med rom, dill och kavring-strössel. Fint på julens middagar.

Recept: Ingela Persson

Tips blomkål & citron

Grönt

Citron

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...