Citronfromage
4 PORTIONER
4 gelatinblad
4 äggulor
1 dl strösocker
saft av 2 citroner (och gärna lite rivet citronskal)
3 dl vispgrädde
Häll kallt vatten i en liten skål, lägg i gelatinbladen och låt dra tills de är helt mjuka, ca 5 minuter.
Vispa äggulor och socker pösigt och ljusgult.
Häll bort vattnet från gelatinbladen. Koka upp vatten i en liten kastrull och sätt skålen med gelatinbladet över. Rör om tills bladen har smält. Pressa i citronsaft och rör ner alltihop i äggblandningen.
Vispa grädde fluffig och ganska fast. Vänd försiktigt ner äggsmeten i grädden, använd en slickepott. Häll upp fromagesmeten i små glas eller en stor skål och låt stelna i kylskåpet.
Det är gott att servera fromagen med en topping av fint skuren mango eller passionsfrukt men det blir också väldigt lyxig smak om man toppar den pyttesmå banantärningar smaksatta med färskpressad citronsaft.
103 recept med Citron
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Potatissallad med gurka och dill
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja

Citron
Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...