Sparris med citron- och gräslöksdressing
2–4 PORTIONER
250 g grön sparris
CITRON- OCH GRÄSLÖKSDRESSING:
1 dl majonnäs
1 msk färskpressad citron
1 msk finhackad gräslök
salt och peppar
Bryt av den lite träiga nedre delen av den gröna sparrisens stam, där den knäcks naturligt (2–3 cm). Skala sparrisen med en potatisskalare med början just under knoppen om skalet känns grovt. Lägg i kokande lättsaltat vatten i 2–5 minuter. De ska vara mjuka och ändå ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Vispa ihop majonnäs, citron och gräslök. Smaksätt med salt och peppar.
Gott till exempelvis rökt lax.
124 recept med Citron & Sparris
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Potatissallad med gurka och dill
- Sparris- och löksoppa
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Pizza med sparris
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Tunnbrödsrulle med sparris & tångkaviar
- Sparrisomelett
- Grön sparris med tomater & oliver
- Grön sparris med basilika & mozzarella
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Parmesangratinerad sparris
- Sparris med tångkaviar & gräddfil
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Grön sparris med parmesanost och basilika
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparrisrisotto
- Sparris med soltorkade tomater och parmesanost
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Sallad på sparris, äpple, rättika och spenat
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Lättkokt sparris och zucchini
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
- Grön sparris med bresaola och citronpesto
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Sparris
Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...