
Sparris
Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför börjar producera klorofyll. Till skillnad från vit sparris behöver färsk grön sparris inte skalas.
Förvaring
Förvara sparris i kylen, gärna inlindad i fuktig handduk. Sparris går att frysa. Koka dem då 2–4 minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten, låt rinna av och styckfrys. Tillaga sedan sparrisen utan att först tina den.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk grön sparris från maj till juli. Vit ekologisk sparris skördas under maj och juni, men den mesta importeras från Europa där den börjar skördas ett par veckor tidigare.
Passar med
Sparris passar med citron, parmesan, kallskuret, smör, ägg, skaldjur, vitlök.
23 recept med Sparris
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sparris- och löksoppa
- Pizza med sparris
- Tunnbrödsrulle med sparris & tångkaviar
- Sparrisomelett
- Grön sparris med tomater & oliver
- Grön sparris med basilika & mozzarella
- Parmesangratinerad sparris
- Sparris med tångkaviar & gräddfil
- Grön sparris med parmesanost och basilika
- Sparrisrisotto
- Sparris med soltorkade tomater och parmesanost
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Sallad på sparris, äpple, rättika och spenat
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Lättkokt sparris och zucchini
- Grön sparris med bresaola och citronpesto