Sallad på sparris, äpple, rättika och spenat
4 PORTIONER
250 g grön sparris
1 knippe rättika
1 äpple
saft av 1 citron
2 msk honung
1 1/2 dl rapsolja
200 g färsk spenat
smör
salt och peppar
Skär bort ”flikarna” längs sparrisstjälkarna med en skalkniv. Skär sparrisarna i tunna skivor på längden, gärna med mandolin. Lägg i en skål.
Riv rättikor och äpple grovt på ett rivjärn. Lägg i skålen och pressa över saft från en halv citron.
Pressa den andra citronhalvan i en separat bunke. Tillsätt honung och häll på olja i en tunn stråle under vispning så det blir en emulsion, d v s då den går ihop och tjocknar.
Repa spenaten. Stek hastigt i smör. Salta och peppra. Vänd ner i salladen. Skeda över vinägrett.
23 recept med Sparris
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sparris- och löksoppa
- Pizza med sparris
- Tunnbrödsrulle med sparris & tångkaviar
- Sparrisomelett
- Grön sparris med tomater & oliver
- Grön sparris med basilika & mozzarella
- Parmesangratinerad sparris
- Sparris med tångkaviar & gräddfil
- Grön sparris med parmesanost och basilika
- Sparrisrisotto
- Sparris med soltorkade tomater och parmesanost
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Sallad på sparris, äpple, rättika och spenat
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Lättkokt sparris och zucchini
- Grön sparris med bresaola och citronpesto
Sparris
Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...