Meny

Sparris- och löksoppa

4 portioner

1 gul lök eller en bit purjolök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
2 kvistar timjan
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar
skal från ett knippe grön sparris
ramslök

Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i en vid kastrull med olja, utan att den får färg. Tillsätt vitt vin och låt sjuda tills hälften återstår. 

Häll på buljong och lägg i timjan. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och mjölk. låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Salta och peppra.

Skölj sparrisskalen i kallt vatten. Addera dem till soppan och låt småputtra i ca 5 minuter. Mixa soppan slät. Lägg i ett par blad ramslök i slutet av sista mixningen. Sila därefter gärna av soppan. Smak­sätt med salt och peppar.

Tips lök & sparris

Grönt

Lite annat

Sparris

Grön och vit sparris är från början samma sak men den vita täcks med jord, medan den gröna får ljus och därför...