Meny

Rotfrukt- och lökgratäng

4–6 portioner

1 jättelök 350 g eller 3 stora gullökar
3 vitlöksklyftor
10 potatisar
400 g palsternacka eller polkabeta
5 dl mjölk (t ex havredryck)
2–3 dl grädde (valfri sort)
salt och peppar
2–3 dl riven ost, gärna en med mycket smak

Skala och hacka lök och vitlök. Skär potatis i skivor. Skala palsternacka/polkabeta och skär i tunna skivor.

Sätt ugnen på 200 grader. 

Stek lök och vitlök några minuter i smör. Tillsätt potatis och palster­nacka/polkabeta och häll över grädden och mjölken. Låt koka under lock i 10–15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll över allt i en ugnsform och strö över osten. Gratinera i ugnen i cirka 30 minuter eller tills potatisen är mjuk och osten fått en fin färg. Låt svalna något innan servering.  Servera med en god bataviasallat till.

Recept: Niina Snijder

Tips lök & palsternacka

Grönt

Lite annat

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...