Rotgrönsaksgratäng
6 portioner
400 g palsternackor
400 g polkabetor eller gulbetor
400 g potatis
1 st rotselleri
2 dl mjölk (gärna havremjölk)
2 dl grädde
2–3 dl ost, riven
3 vitlöksklyftor, hackade
2 lagerblad
½ tsk rosmarin
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva alla rotfrukter i tunna skivor. Lägg i en bunke. Blanda ihop mjölk, grädde, vitlök, lagerblad, rosmarin, salt och peppar i en skål.
Smörj en ugnsfast form med smör eller pensla med olivolja. Lägg i ett lager av rotfrukterna, häll över lite av såsen och strö över ost. Upprepa detta tills alla rotfrukterna är slut, avsluta med sås och till sist ost. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen 40–50 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare 15–20 minuter. Låt svalna något och garnera med till exempel lite färsk persilja.
Servera med en sallad, bröd eller annat gott.
Recept: Niina Snijder
109 recept med Palsternacka & Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rostad palsternacka med getostkräm och honungsdressing
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Waldorfsallad
- Palsternacka med rostade valnötter
- Gryta med palsternacka och mangold
- Potatisplättar med rotselleri
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Rotselleri- och potatismos
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Rotfruktssallad
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Johannas palsternackssoppa
- Jens rotselleripuré
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
- Ugnsstekt palsternacka med saffran
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...