Meny

Rotgrönsaksgratäng

6 portioner

400 g palsternackor
400 g polkabetor eller gulbetor
400 g potatis
1 st rotselleri
2 dl mjölk (gärna havremjölk)
2 dl grädde
2–3 dl ost, riven
3 vitlöksklyftor, hackade
2 lagerblad
½ tsk rosmarin
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva alla rotfrukter i tunna skivor. Lägg i en bunke. Blanda ihop mjölk, grädde, vitlök, lagerblad, rosmarin, salt och peppar i en skål.

Smörj en ugnsfast form med smör eller pensla med olivolja. Lägg i ett lager av rotfrukterna, häll över lite av såsen och strö över ost. Upprepa detta tills alla rotfrukterna är slut, avsluta med sås och till sist ost. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen 40–50 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare 15–20 minuter. Låt svalna något och garnera med till exempel lite färsk persilja.

Servera med en sallad, bröd eller annat gott.

Recept: Niina Snijder

Tips palsternacka & rotselleri

Grönt

Rotselleri

Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...