Meny

Palsternackssoppa med basilika

4 PORTIONER

1 purjolök (ca 400 g), skivad
2 palsternackor (ca 250 g), skalade och i mindre bitar
2 potatisar (ca 200 g), skalade och i mindre bitar
2 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
salt och peppar
1 dl riven parmesanost
1 dl strimlad färsk basilika

Fräs purjolök, palsternackor och potatis i olivolja i en kastrull i ett par minuter. Häll i buljong, koka upp och låt sjuda under lock tills rotfrukterna är mjuka, ca 20 minuter.

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen, späd med grädde och värm. Smaksätt med salt och peppar. Ta bort kastrullen från värmen och rör i parmesanost och basilika.

Tips palsternacka

Grönt

Palsternacka

Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...