Stekt strömming med savojkål och gräddkokt palsternacka
4 PORTIONER
300 g palsternacka, i mindre bitar
5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 kg strömmingsfiléer
hackad persilja
2 dl grovt rågmjöl
smör
4 stora savojkålsblad
rivet skal och saft av 1 citron
Koka palsternackorna nätt och jämnt mjuka i vatten. Häll av vattnet. Koka ihop grädde till hälften i en kastrull. Lägg i palsternackorna, koka upp och dra kastrullen av värmen. Salta och peppra.
Klipp ryggfenan på strömmingen. Lägg ihop filéerna med persilja, salt och peppar emellan. Panera i rågmjöl och stek i smör på ganska hög värme.
Koka upp lite vatten i en kastrull. Skär bort de tjocka bladnerverna på savojkålsbladen. Riv ner bladen i det kokande vattnet. Tillsätt en klick smör och låt koka tills bladen mjuknat. Häll av vattnet och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Servera savojkålen med strömming och palsternackor. Strö över lite finrivet citronskal.
126 recept med Palsternacka & Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rostad palsternacka med getostkräm och honungsdressing
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Palsternacka med rostade valnötter
- Gryta med palsternacka och mangold
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Rotgrönsaksgratäng
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Stuvad savoykål med senap & örter
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Johannas palsternackssoppa
- Honungsstekta palsternackor
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Caldo verde
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
- Ugnsstekt palsternacka med saffran
Kött
- Grillspett med palsternacka och korv
- Kycklinggryta med senap & palsternacka
- Palsternacka med rökt sidfläsk & matgryn
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Viltfärsbiffar med lök och palsternacka
- Toskansk savojkålsgryta
- Palsternacka med bacon
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål
![](https://d2emrwntfjrhkd.cloudfront.net/content/uploads/2016/03/ekoladan_book_06-e1459520419586.jpg)
Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...