Meny

Stekt strömming med savojkål och gräddkokt palsternacka

4 PORTIONER

300 g palsternacka, i mindre bitar
5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 kg strömmingsfiléer
hackad persilja
2 dl grovt rågmjöl
smör
4 stora savojkålsblad
rivet skal och saft av 1 citron

Koka palsternackorna nätt och jämnt mjuka i vatten. Häll av vattnet. Koka ihop grädde till hälften i en kastrull. Lägg i palsternackorna, koka upp och dra kastrullen av värmen. Salta och peppra.

Klipp ryggfenan på strömmingen. Lägg ihop filéerna med persilja, salt och peppar emellan. Panera i rågmjöl och stek i smör på ganska hög värme.

Koka upp lite vatten i en kastrull. Skär bort de tjocka bladnerverna på savojkålsbladen. Riv ner bladen i det kokande vattnet. Tillsätt en klick smör och låt koka tills bladen mjuknat. Häll av vattnet och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Servera savojkålen med strömming och palsternackor. Strö över lite finrivet citronskal.

Recept: Niklas Karlsson

Tips palsternacka & savojkål

Grönt

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...