Meny

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts länge och lämpar sig mycket väl för syrning. Huvudkålen spreds över Europa på 1500-talet och har räddat många liv tack vare sin C-vitaminhalt och alla sina mineraler. Det röda huvudet är lika gammalt som det vita som också finns i en spetsig variant. Savojkålen har gröna, buckliga ytterblad.

Det finns sommar-, höst- och vinterkål. Vilken sort det är bestäms av utvecklingstiden, d v s när huvudet knutit sig och den är skördeklar. Sommarkålen knyter sig aldrig lika hårt som vinterkålen.
Savojkål kan tillagas ungefär som grönkål, men dess ljusa blad är betydligt mjällare. De mörka bladen bör blancheras. Koka dem hastigt i buljong eller saltat vatten och använd i varma och kalla sallader.

Förvaring

Savojkål bör skyddas från att torka ut. Förvälld eller tillagad savojkål går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk savojkål från september till december. Går bra att lagra och finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Savojkål passar exempelvis med svamp, getost, bacon, lök, vitlök.

Tips savojkål

Allt om frukt och grönsaker I Råvaruskolan hittar du allt du behöver veta om våra grönsaker och frukter; var de har sitt ursprung, hur de bäst förvaras och när, hur och tillsammans med vad de är som godast.