Meny

Gräddkokt syrad savojkål

6 PORTIONER

1 savojkålshuvud
1 msk grovsalt
3 kryddpepparkorn
3 enbär
3 lagerblad
100 g rökt skinka, strimlad
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
salt och peppar

Plocka bort de yttersta bladen på savojkålshuvudet. Halvera huvudet, skär bort rotstocken och strimla kålen. Skölj ordentligt och låt rinna av. Varva kålen med salt, kryddor och skinka. Slå över vin och lägg i press. Låt stå i kylen i en vecka.

Ta upp kålen och låt rinna av. Lägg den i en kastrull, tillsätt grädde och låt koka ihop under omrörning till krämig konsistens. Smaksätt med salt och peppar.

Gott till exempelvis grillat kött eller traditionellt långkok såsom fläsklägg och kalvbringa.

Tips savojkål

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...