Rotselleri- och savojkålsragu
4–6 PORTIONER
1 citron
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 rotselleri, ca 500 g
1 savojkålshuvud
3 timjankvistar
2–3 msk olivolja
grönsaksbuljong
3 dl kokt hel dinkel eller bönor
salt och peppar
Skala citronen tunt med en vass potatisskalare. Pressa ut saften.
Skär lök och vitlök i skivor.
Skala rotsellerin och skär i jämnstora tärningar.
Plocka bort de yttersta bladen på savojkålshuvudet. Skär huvudet i klyftor, skär bort rotstocken och skär kålen i bitar.
Fräs citronskalet tillsammans med löken, vitlöken och timjan i olja i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt rotsellerin och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Vänd ner kålen och täck alltsammans nätt och jämnt med buljong och citronsaft. Koka upp och låt sjuda tills rotsellerin är mjuk, ca 15 minuter. Vänd ner dinkel eller bönor och smaksätt med salt och peppar.
85 recept med Rotselleri & Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Waldorfsallad
- Potatisplättar med rotselleri
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Stuvad savoykål med senap & örter
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jens rotselleripuré
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Fylld lövbiff med äpple, rotselleri och lök
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål
Lite annat
Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...