Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
4 PORTIONER
200 g seitan, tunt skivad
olja
1 rödlök, tunt strimlad
1 1/2 liter fint strimlade savojkålsblad
1 msk strimlad färsk ingefära
2 msk sojasås
1 msk fisksås
1 msk honung eller råsocker
FRASIG VITLÖKSPEPPAR:
1 tsk svartpeppar, grovt krossad
2 msk neutral olja
6 vitlöksklyftor, hackade
TILL SERVERING:
kokt ris
Fräs svartpeppar i olja i en stekpanna i en minut. Tillsätt vitlök och fräs tills den fått lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Stek seitanskivorna på båda sidor i lite olja. Lägg dem åt sidan.
Stek löken mjuk i olja i ett par minuter. Tillsätt savojkål och ingefära och stek i ytterligare några minuter. Häll på sojasås, fisksås och honung. Rör om och låt steka i 5–10 minuter till under lock. Häll på en skvätt vatten då och då så det inte bränns. Vänd ner seitanskivorna.
Servera med kokt ris och vitlöksfraset vid sidan om för var och en att krydda med efter smak.
50 recept med Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Stuvad savoykål med senap & örter
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål
Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...