Meny

Kålsoppa med bacon, bröd och bönor

4 PORTIONER

1 pkt bacon (140 g), tärnad
1 gul lök, grovt hackad
1/2 purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/4 savojkålshuvud, grovt strimlat
4 msk olivolja
1 1/2 liter vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
2 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
salt och peppar
1 burk kidneybönor, sköljda
2–3 skivor dagsgammalt surdegsbröd, i mindre bitar

Fräs bacon, lök, purjolök, vitlök, och kål i olivolja i en kastrull utan att det får färg. Häll i vatten och tillsätt buljongtärning, timjan och lagerblad. Låt sjuda 1 timme. Smaksätt med salt och peppar.

Vänd ner kidneybönor och bröd just innan soppan ska serveras.

Recept: Markus Aujalay

Tips savojkål

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...