Meny

Savojkål med svamp & äpple

4 PORTIONER

1 savojkålshuvud
2 äpplen
200 g svamp
1 rödlök, finhackad
50 g smör
1 tsk timjan
salt och peppar
100 g färskost

Sätt ugnen på 175°C.

Skär av 8 stora fina blad från savojkålshuvudet och koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av väl. Skär bort det grövsta av nerven mitt i bladen utan att de går sönder.

Kärna ur äpplena. Skär äpple och svamp i klyftor. Strimla ett par blad savojkål tunt.

Stek svampen i hälften av smöret i en stekpanna tills det börjar få färg, tillsätt äpple, strimlad kål och lök och stek i ytterligare ett par minuter. Strö i timjan och smaksätt med salt och peppar, lägg blandningen på en tallrik och låt svalna.

Blanda fräset med färskosten. Lägg savojkålsbladen på en plåt och fördela fyllningen på bladen. Vik ihop till paket.

Klicka resten av smöret över paketen, salta och peppra. Baka paketen i ugnen i ca 10 minuter. Gott till exempelvis potatismos och lingon.

Recept: Ingela Persson

Tips savojkål

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...