Savojkål med svamp & äpple
4 PORTIONER
1 savojkålshuvud
2 äpplen
200 g svamp
1 rödlök, finhackad
50 g smör
1 tsk timjan
salt och peppar
100 g färskost
Sätt ugnen på 175°C.
Skär av 8 stora fina blad från savojkålshuvudet och koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av väl. Skär bort det grövsta av nerven mitt i bladen utan att de går sönder.
Kärna ur äpplena. Skär äpple och svamp i klyftor. Strimla ett par blad savojkål tunt.
Stek svampen i hälften av smöret i en stekpanna tills det börjar få färg, tillsätt äpple, strimlad kål och lök och stek i ytterligare ett par minuter. Strö i timjan och smaksätt med salt och peppar, lägg blandningen på en tallrik och låt svalna.
Blanda fräset med färskosten. Lägg savojkålsbladen på en plåt och fördela fyllningen på bladen. Vik ihop till paket.
Klicka resten av smöret över paketen, salta och peppra. Baka paketen i ugnen i ca 10 minuter. Gott till exempelvis potatismos och lingon.
50 recept med Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Stuvad savoykål med senap & örter
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål

Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...