Stuvad savoykål med senap & örter
4 portioner
ca 400 g savoykål
25 g smör
3 msk mjöl
5 dl mjölk
salt och peppar
1 msk grov dijonsenap
1/2 dl hackade färska örter, till exempel persilja, gräslök och dill
Ta bort de allra grövsta bladen på savoykålen. Skär kålen i bredare strimlor och skär bort det grova i mitten på bladen. Koka upp en kastrull med saltat vatten, lägg i kålen och låt koka i ca 1 minut. Häll av och låt vattnet rinna av väl.
Smält smöret i en kastrull och rör i mjölet, tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Pass på så att det inte bränns vid. Smaksätt med salt, peppar och senap och rör ner kål och örter. Gott till isterband och kokt potatis.
65 recept med Savojkål, Senap & smör
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Blomkål- & potatismos
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Äppelsmulpaj
- Stuvad savoykål med senap & örter
- Stuvad blomkål med senap & spenat
- Ölbräserad lök
- Stekt fänkål med karamellsmak
- Ugnsrostade jordärtskockor med smör
- Bataviasallat med senapsdressing
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål
Lite annat
Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...