Meny

Bönsoppa med savjokål

4 PORTIONER

1 stor morot, tärnad
1 stjälk blekselleri, tärnad
1 liten lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
100 g pancetta, rimmat sidfläsk eller rimmad fläskbog, tärnad
1 msk hackad färsk rosmarin
3 msk olivolja
2 dl vitt vin
8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
2 burkar kokta cannellinibönor, à 400 g
4 savojkålsblad, fint strimlade
1/2 dl hackad bladpersilja
salt och peppar

Fräs morot, selleri, lök, vitlök, pancetta och rosmarin i olivolja i en stor kastrull i några minuter utan att de får färg. Häll i vin och buljong och låt koka under lock tills morötterna är mjuka, 10–15 minuter.

Mixa hälften av bönorna och lite av kokvätskan till puré i en matberedare eller med en stavmixer. Vänd ner puré, savojkål och persilja i kastrullen. Låt sjuda några minuter. Vänd till sist ner de hela bönorna och värm dem. Smaksätt med salt och peppar. Fördela soppan i djupa tallrikar och droppa över lite god olivolja.

Tips savojkål

Savojkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...