
Bönsoppa med savjokål
4 PORTIONER
1 stor morot, tärnad
1 stjälk blekselleri, tärnad
1 liten lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
100 g pancetta, rimmat sidfläsk eller rimmad fläskbog, tärnad
1 msk hackad färsk rosmarin
3 msk olivolja
2 dl vitt vin
8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
2 burkar kokta cannellinibönor, à 400 g
4 savojkålsblad, fint strimlade
1/2 dl hackad bladpersilja
salt och peppar
Fräs morot, selleri, lök, vitlök, pancetta och rosmarin i olivolja i en stor kastrull i några minuter utan att de får färg. Häll i vin och buljong och låt koka under lock tills morötterna är mjuka, 10–15 minuter.
Mixa hälften av bönorna och lite av kokvätskan till puré i en matberedare eller med en stavmixer. Vänd ner puré, savojkål och persilja i kastrullen. Låt sjuda några minuter. Vänd till sist ner de hela bönorna och värm dem. Smaksätt med salt och peppar. Fördela soppan i djupa tallrikar och droppa över lite god olivolja.
50 recept med Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Stuvad savoykål med senap & örter
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål

Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...