
Laxfilé med bräserad savojkål
4 PORTIONER
4 x 150 g laxfilé med skinn
2 msk olivolja
salt och peppar
BRÄSERAD SAVOJKÅL:
3 vitlöksklyftor, hackade
1 syrligt äpple, skalat och tärnat
2 msk olivolja
3 stora potatisar (ca 350 g), skalade och i centimeterstora bitar
1 stor morot, tunt skivad
2 dl kycklingbuljong
1/2 litet savojkålshuvud, strimlat
2 msk balsamvinäger
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°.
Vänd laxbitarna i olivolja på en plåt. Salta och peppra. Stek i ugnen i ca 10 minuter.
Fräs vitlök och äpple i olivolja i en kastrull i ett par minuter medan laxen är i ugnen. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll i buljongen och låt koka i 5 minuter. Vänd ner kål och vinäger. Låt sjuda under lock tills kålen och potatisen är mjuk. Smaksätt med salt och peppar.
50 recept med Savojkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Gräddig savojkål med hasselnötter
- Stuvad savoykål med senap & örter
- French toast med mangold & purjo
- Savoykålsfräs med brynt smörcrème
- Savojkål med brynt apelsinsmör & nötter
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Savojkål med svamp & äpple
- Potatissallad med savojkål och senap
- Savojkål med citron och mandel
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Smörslungad savojkål med äpple och lök
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Savojkålssoppa
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Savojkålsragu med tomat och lök
- Savojkålsragu med linser och äpple
- Savojkålspasta med parmesan- och yoghurtsås
- Savojkålsfräs med seitan och frasig vitlökspeppar
- Savojkål med äpple och hasselnötter
- Savojkål med kapris- och hasselnötsdressing
- Savojkål med brynt smör och hasselnötter
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Morots- och savojkålssallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt savojkål med svamp och lingon
- Caldo verde
- Buljongkokt savojkål med citron och kapris
- Bräserad savojkål med äpple och honung
- Ingelas savojkålspasta
- Savojkål med svamp och getost
- Savojkåls- och morotsragu
Kött
- Gräddkokt savojkål med färs och hasselnötter
- Vilt- och kålgryta
- Renskav med savojkål och svamp
- Toskansk savojkålsgryta
- Kålsoppa med bacon, bröd och bönor
- Gräddkokt syrad savojkål
- Bräserad savojkål med bacon
- Bakad potatis med bönor, savojkål och rökt sidfläsk
- Savojkål, palsternacka och rökt sidfläsk
- Bönsoppa med savjokål

Savojkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...